XX – XXI ARSLARDA AFG‘ONISTON DAVLAT BOSHQARUVIDA O‘ZBEKLARNING O‘RNI - Normamatov Ergash Orif o‘g‘li; A.H.Fayzullayev (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada XX–XXI asrlarda Afg‘oniston davlat boshqaruvi tizimida o‘zbek etnik guruhining tutgan o‘rni va siyosiy jarayonlardagi ishtiroki kompleks tahlil qilinadi. Tadqiqot doirasida mamlakatdagi etnosiyosiy muhit, etnik guruhlar o‘rtasidagi munosabatlar hamda Afg‘oniston jamiyatining ichki bo‘linishi bilan bog‘liq muammolar ilmiy asosda yoritiladi. Shuningdek, o‘zbeklarning Afg‘onistondagi siyosiy, ijtimoiy va madaniy hayotdagi roli ochib beriladi. Maqolada afg‘on-o‘zbek siyosiy arbobi, marshal Abdul Rashid Do‘stumning mamlakat siyosiy maydonida shakllanish jarayoni alohida tahlil qilinadi. Bundan tashqari, 2001-yildan keyingi siyosiy boshqaruv tizimida o‘zbeklarning tutgan o‘rni, xususan 2004–2021 yillarda parlament va ijro hokimiyati tuzilmalaridagi vakilligi ilmiy mulohazalar asosida ko‘rib chiqiladi.