TARIXIY ME’MORIY YODGORLIKLARNI KONSERVATSIYA VA TA’MIRLASH METODLARI TAHLILI (XORIJIY TAJRIBALAR MISOLIDA) - Azamjonova Umida Atxam qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu ilmiy maqolada tarixiy me’moriy yodgorliklarni saqlash, konservatsiya qilish va ta’mirlashning zamonaviy metodlari xorijiy tajribalar asosida tahlil qilingan. Tadqiqotda Yevropa va Osiyo mamlakatlarida qo‘llanilayotgan konservatsiya yondashuvlari, restavratsiya falsafalari hamda texnologik usullar ilmiy nuqtayi nazardan o‘rganilgan. Tarixiy obidalarning moddiy va ma’naviy qiymatini asrab-avaylashda minimal aralashuv, reversibilitet va autentiklik tamoyillarining ahamiyati yoritib berilgan. Maqola natijalari O‘zbekiston tarixiy-me’moriy merosini saqlash amaliyotida qo‘llash uchun ilmiy-uslubiy asos bo‘lib xizmat qilishi mumkin.