MOLIYAVIY BARQARORLIKNI TAMINLASHDA MARKAZIY BANKNING ÓRNI - Xolikulov O’ktam Abdumuminovich; Olimova Dilobar Nurkomil qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada moliyaviy barqarorlik tushunchasi hamda uni ta’minlashda Markaziy bankning tutgan muhim o‘rni yoritib beriladi. Xususan, Markaziy bank tomonidan olib boriladigan pul-kredit siyosati, bank tizimini tartibga solish va nazorat qilish, inflyatsiyani jilovlash hamda moliyaviy inqirozlarning oldini olish mexanizmlari tahlil qilinadi. Shuningdek, Markaziy bankning moliyaviy barqarorlikni saqlashdagi zamonaviy yondashuvlari va xalqaro tajribalar asosida takomillashtirish yo‘nalishlari ko‘rib chiqiladi. Moliyaviy barqarorlik iqtisodiy o‘sish va rivojlanish uchun muhim omil hisoblanadi, shuning uchun markaziy banklar, o‘zlarining pul-kredit siyosati va moliyaviy nazorat mexanizmlari orqali bu jarayonni qo‘llab-quvvatlashga intilishadi. Maqolada markaziy bankning asosiy vazifalari, shu jumladan inflyatsiyani nazorat qilish, valyuta kursini barqarorlashtirish va bank tizimini tartibga solish kabi jihatlar yoritiladi.