INKULYUZIV TA’LIM SHAROITIDA MAKTABGACHA YOSHDAGI BOLALAR BILAN ISHLASHNING SAMARALI METODLARI - Tulaboyeva Irodaxon Maxamadali qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu maqolada inklyuziv ta’lim sharoitida maktabgacha yoshdagi bolalar bilan ishlashning samarali metodlari yoritilgan. Inklyuziv ta’limning mazmuni, tamoyillari hamda maxsus ehtiyojga ega bolalarni umumiy o‘quv jarayoniga qo‘shishning pedagogik-psixologik yondashuvlari tahlil qilingan. Maktabgacha ta’lim tashkilotlarida individual yondashuv, differensial o‘qitish, o‘yinli texnologiyalar, logopedik va psixokorrektsion metodlarning qo‘llanishi orqali bolalarning bilish, nutq va ijtimoiy-emotsional rivojlanishiga ijobiy ta’siri asoslab beriladi. Tadqiqot jarayonida pedagog va defektolog o‘rtasidagi hamkorlik, ota-onalar bilan sheriklik modeli ham ko‘rib chiqiladi. Natijalar inklyuziv guruhlarda ta’lim sifati va bolalarning moslashuv ko‘rsatkichlarini oshirishga xizmat qiladi.