TOSHARIQ TARIXIDAN - I.M.Xaydarov; Odilova.G (TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu maqolada O‘zbekistonning mahalla institutining shakllanishi, rivojlanishi hamda mustaqillikdan so‘ng yangicha mazmun kasb etishi Toshkent viloyati Ohangaron tumani Toshariq qishlog‘i misolida yoritilgan. Mahallaning tarixiy ildizlari, an’anaviy boshqaruv shakllari, hududiy rivojlanish bosqichlari, aholining etnik tarkibi, ijtimoiy-iqtisodiy hayotdagi o‘rni hamda bugungi kunda amalga oshirilayotgan islohotlar ilmiy asosda tahlil qilinadi. Mahalla faollarining faoliyati, yoshlar tarbiyasi, ijtimoiy qo‘llab-quvvatlash tizimi hamda mahalla raisi instituti faoliyati ham o‘rganilgan.