GLOBALLASHUV VA XALQARO SAVDONING RIVOJLANISH TENDENSIYALARI - Shaxzoda Mirzaxadjayeva Shuxratovna; Sevinch Sobirjonovna Raxmonkulova (TADQIQOTLAR, 2025)
Anotatsiya: Mazkur ilmiy maqolada globallashuv jarayonlarining xalqaro savdo rivojiga ta’siri, zamonaviy savdo tendensiyalari hamda davlatlar o‘rtasidagi savdo integratsiyasining kuchayishi tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida globallashuvning ijobiy va salbiy jihatlari, raqamli savdoning o‘sishi, transmilliy korporatsiyalar faoliyati hamda erkin savdo bitimlarining xalqaro savdoga ta’siri ilmiy asosda yoritilgan. Shuningdek, O‘zbekiston, AQSh va Xitoy misolida solishtirma tahlil o‘tkazilib, ularning tashqi savdo ko‘rsatkichlari, eksport-import tarkibi va globallashuv darajasi o‘rganilgan. Tadqiqot natijalari xalqaro savdo siyosatini takomillashtirish va milliy iqtisodiyotning global bozorga integratsiyasini kuchaytirishda amaliy ahamiyat kasb etadi.