YURAK QON TOMIR KASALLIKLARINI PROFILAKTIKA QILISHDA TURMUSH TARZINI AXAMIYATI - Xudoyberdiyeva Gulnozaxon (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Yurak-qon virus kasalliklari (YQT) hozirgi kunda kundalik O’zbekistonda, balki butun dunyoda aholining o’lim va mehnatga layoqatsizlikK tomonidan oshirilayotgan eng sog’lom tibbiy-ijtimoiy muammolardan biri hisoblanadi. ushbu guruhiga arterial gipertenziya, ishemik yurak kasalligi, miokard infarkti, insult va boshqa yurak hamda qon kasalliklari kasalliklari. Ilmiy manba shuni ko’rsatish mumkinki, YTK ishlab chiqarish orqali hayotning katta qismi insonning kundalik tarzi bilan chambarchas bog’liqlib, ularning o’ tugmachalarini ishlab chiqarish orqali olish mumkin. Noto’ri ovqatlanish yurak-qon kasalliklarining rivojlanishidagi mahsulotdan biridir. Ratsionda hayvon yog’lari, tez tayyor ovqatlar, shakar va tuz miqdorining ortiqligi qon hosil beradi xolesterin to’planishiga, ateroskleroz va arterial ishlab chiqarishga olib. Sog’lom sog’liqlariga amal qilish, ya’ni meva-sabzavotlar, to’liq don mahsulotlari, baliq, kam yog’li sut mahsulotlari va o’simlik yog’larini muntazam iste’mol qilish yurak hosil bo’lishi.