PUL MASSASI VA PUL AGREGATLARI - Muxammadiyev Kamoliddin G’ulomiddinovich; Nurmuratov Javohirjon Nuriddin o’g’li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola pul massasi va pul agregatlarining iqtisodiy nazariya va amaliyotdagi o‘rnini keng yoritadi. Pul massasining ta’rifi, ahamiyati, Fisher tenglamasi va monetaristlar nazariyasi; pul agregatlari (M0, M1, M2, M3 va M4) ning tasnifi, komponentlari, likvidlik darajalari va farqlari batafsil ko‘rib chiqilgan. Pul massasini nazorat qilish mexanizmlari (ochiq bozor operatsiyalari, rezerv talablari, foiz stavkalari va pul multiplikatori), shuningdek, O‘zbekiston Respublikasidagi pul-kredit siyosati, agregatlar dinamikasi va inflyatsiya bilan bog‘liqligi tahlil etilgan. Xalqaro tajriba (AQSh, Yevrozone) va iqtisodiy siyosatdagi roli misollar bilan ta’kidlangan. Maqola iqtisodiyot talabalari, moliyaviy mutaxassislar va pul-kredit siyosati bilan shug‘ullanuvchilar uchun qimmatli ma’lumot manbai bo‘lib xizmat qiladi.