AKADEMIK LITSEYLARDA BIOLOGIYA FANINI O‘QITISHNING INTEGRATIV TEXNOLOGIYALARINI TAKOMILLASHTIRISH SAMARADORLIGI - Ibodova Mahfuza Namozovna (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Mazkur maqolada akademik litseylarda biologiya fanini o‘qitishda integrativ texnologiyalarni takomillashtirishning ta’lim samaradorligiga ta’siri ilmiy-pedagogik jihatdan tadqiq etilgan. Tadqiqotda biologiya ta’limida fanlararo integratsiyani ta’minlash, nazariya va amaliyotni uyg‘unlashtirish hamda o‘quvchilarning kompetensiyalarini rivojlantirishga yo‘naltirilgan integrativ va binar mashg‘ulotlarning ahamiyati asoslab berilgan. 2020–2025-yillarda bir qator akademik litseylarda olib borilgan tajriba-sinov ishlari davomida biologiya fanini o‘qitishda biologiya–kimyo va biologiya–fizika fanlari integratsiyasiga asoslangan integrativ texnologiyalar, muammoli ta’lim va loyiha metodlari joriy etildi. Tajriba natijalari integrativ texnologiyalar asosida tashkil etilgan mashg‘ulotlar o‘quvchilarning biologik bilimlarni o‘zlashtirish darajasini oshirishi, fanlararo tushunchalarni qo‘llash ko‘nikmalarini rivojlantirishi hamda mustaqil va ijodiy fikrlash qobiliyatlarini shakllantirishini ko‘rsatdi.