HISORI QO‘YLAR QALQONSIMON BEZLARI CHAP BO‘LAGIDAGI KATTA YUMALOQ FOLLIKULASINING POSTNATAL ONTOGENEZIDA O‘ZGARISHI - Dilmurodov Nasriddin Babakulovich; Allamurodov Oybek Mamasoliyevich (TADQIQOTLAR, 2025)
Аннотация: йод танқислиги турлича бўлган табиий шароитлардаги қўйлар қалқонсимон безлар чап бўлаги катта юмалоқ фолликуласи диаметрининг постнатал онтогенезда ўзгариши ўрганилган. Қалқонсимон безнинг чап бўлаги катта юмалоқ фолликуласи диаметрининг ҳисори зотли қўйлар постнатал онтогенезининг 3 ойлигига қадар жадал ортиши ҳамда 18 ойликкача сезиларли ўзгармаслиги, Қашқадарё вилоятидагиларда 60 ойликкача камайиб бориши, Фарғона вилоятидагиларда 24 ойликда кескин кўтарилиши, 60 ойликда сезиларли пасайиши аниқланган; қалқонсимон безнинг катта юмалоқ фолликуласи диаметри мутлоқ кўрсаткичининг ўсиш коэффициенти постнатал онтогенезнинг 3 кунлигидан 60 ойлигигача давр ичида Фарғона вилояти ҳудудидаги қўйларда Қашқадарё вилоятидагиларга нисбатан баланд бўлиши кузатилган.