BIZNESNI RIVOJLANTIRISH YO’LLARI - Xodjayeva Gulhayo Ahmadovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu maqolada kichik va o‘rta biznesni rivojlantirishning zamonaviy yo‘llari politexnikum ta’limi kontekstida tahlil qilinadi. Tadqiqotda tahliliy va taqqoslama yondashuvlar, mahalliy va xalqaro case-studylar asosida raqamli transformatsiya, innovatsion biznes modellar (lean startap, dizayn tafakkuri), klasterlash va sanoat– ta’lim hamkorligi mexanizmlarining samaradorligi baholanadi. Moliyalashtirish manbalari (grantlar, venchur kapital, kraudfunding, davlat-xususiy sheriklik) hamda huquqiy-regulyator muhitning ta’siri yoritiladi. Natijalar politexnikumlarda dual ta’lim, startap-inkubatsiya, ishlab chiqarish amaliyotlari va kompetensiyaga asoslangan o‘quv dasturlarini joriy etish orqali talabalar tadbirkorlik salohiyatini oshirish, biznes jarayonlarida raqamli platformalardan foydalanish va eksportga yo‘naltirilgan kooperatsiyalarni kengaytirish bo‘yicha amaliy tavsiyalarni taqdim etadi. Maqola hududiy iqtisodiyotda qo‘shilgan qiymatni oshirish, bandlikni kengaytirish va innovatsion ekotizimni mustahkamlashga xizmat qiluvchi aniq yo‘l xaritasini taklif etadi.