ZAMONAVIY O‘ZBEK TILIDA YANGI SO‘Z VA TERMINLARNING SHAKLLANISHI - Mamaraimova Sevinch (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada zamonaviy o‘zbek tilida yangi so‘z va terminlarning shakllanish jarayoni lingvistik va ijtimoiy omillar asosida tahlil qilinadi. Globalizatsiya, raqamli texnologiyalar, fan va texnika taraqqiyoti, shuningdek, ijtimoiy-siyosiy o‘zgarishlar natijasida o‘zbek tilining leksik tarkibida yuz berayotgan yangilanishlar ilmiy jihatdan yoritiladi. Tadqiqotda yangi so‘z va terminlarning paydo bo‘lish manbalari, ularning yasalish usullari, o‘zlashma birliklarning o‘zbek tiliga moslashuvi hamda adabiy til me’yorlariga ta’siri ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, terminologik tizimni tartibga solish va yangi terminlarni me’yorlashtirish masalalariga alohida e’tibor qaratiladi. Tadqiqot natijalari zamonaviy o‘zbek tilining rivojlanish jarayonlarini chuqurroq anglash va til siyosatini takomillashtirishga xizmat qiladi.