REVMATOID POLIARTRIT - Teshaboyeva Mahliyoxon Kimsanboyevna (TADQIQOTLAR, 2025)
Kasallik nomining etimologiyasi "Revmatoid" soʻzi lotincha: rheumatoidea boʻlib, bu yerda revmat- qadimgi yunoncha: ῥεῦμαῥεῦμα- "oqim" degan maʼnoni anglatadi va -oideus qoʻshimchasi "o’xshash" degan maʼnoni anglatadi. "Arthrit" soʻzi lotincha: arthrîtisartrit, bu yerda arthr- qadimgi yunoncha: ἄρθρον "qo’shma" deb tarjima qilingan va " - itis" qoʻshimchasi "yallig’lanish holati" degan maʼnoni anglatadi Epidemiologiya Revmatoid artrit butun dunyoda keng tarqalgan va barcha etnik guruhlarga taʼsir qiladi. Rivojlangan mamlakatlarda tarqalish darajasi 0,5-1% (qariyalarda 5%) gacha. Har yili 100 000 aholiga 5 dan 50 gacha odam kasallanadi [3] . 2010-yilda dunyoda 49 mingga yaqin odam revmatoid artritdan vafot etgan [4] . Kasallikning oʻrtacha boshlanish yoshi ayollarda 40-50 yoshni, erkaklarda esa biroz koʻproqni tashkil qiladi [5] . Ayollar erkaklarga qaraganda 3-5 marta tez-tez kasal boʻlishadi.