O‘QITUVCHINING YUZNI O‘QISH SAN’ATI, O‘ZGALARNI TUSHUNA OLISHI VA O‘ZINI NAMOYON QILA OLISH SAN’ATI - Umarova Muborak; Valixonov Ilyos; Tursunova Maftunabonu Baxtiyorjon qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Kirish Zamonaviy ta’lim jarayonida o‘qituvchining kasbiy muvaffaqiyati nafaqat uning bilim va metodik salohiyatiga, balki shaxsiy psixologik va kommunikativ qobiliyatlariga ham bog‘liqdir. Bugungi o‘quvchi faqat bilim oluvchi emas, balki mustaqil fikrlashga, o‘z qarashlarini ifodalashga va faol ishtirok etishga qodir shaxsdir. Shu sababli, o‘qituvchi uchun samarali muloqot o‘rnatish, o‘quvchining hissiy holatini tushunish va o‘zini ifodalay olish san’ati juda muhimdir. Yuzni o‘qish san’ati, o‘zgalarni tushuna olish va o‘zini namoyon qilish san’ati pedagogik jarayonda muhim vosita sifatida xizmat qiladi. U o‘qituvchiga o‘quvchilar bilan psixologik yaqinlik o‘rnatish, darsni interaktiv va qiziqarli tarzda tashkil etish hamda sinfda ijobiy muhit yaratishga imkon beradi. Shu bilan birga, o‘zini namoyon qilish san’ati o‘qituvchiga o‘z fikrini aniq va tushunarli tarzda yetkazish, emotsional ta’sir ko‘rsatish va o‘quvchilarni rag‘batlantirish imkonini beradi. Pedagogik amaliyotda yuzni o‘qish va empatiya qobiliyatlari o‘qituvchining professional malakasini oshiradi, sinfdagi ijtimoiy va hissiy muhitni barqarorlashtiradi va o‘quvchilarning bilim olish motivatsiyasini kuchaytiradi. Ushbu maqolada o‘qituvchining yuzni o‘qish san’ati, o‘zgalarni tushuna olish va o‘zini namoyon qila olish san’atining psixologik va pedagogik mohiyati, ularning ta’lim jarayonidagi roli va rivojlantirish yo‘llari tahlil qilinadi.