MAVZU : LEYKODERMA O’ZI NIMA ? - IBAYDULLAYEV HOJIMUHAMMAD BILILDIN OGLI; ALIYEV LAZIZBEK MAXAMADJONOVICH (TADQIQOTLAR, 2025)
ANOTATSIYA: TERIDA OQ DOG’LAR NIMA UCHUN VA QANDAY PAYDO BO’LADI? Pigmentning kamayishi yoki yo’qolishi natijasida terining pigmentatsiyasi buzilishi, teri gipopigmentatsiyasi shuningdek leykoderma deb ham ataladi. U terining rangidan ko’ra ochroq rangga ega bo’lgan turli o’lcham va shakllardagi dog’lar ko’rinishida namoyon bo’ladi. Uning rivojlanishi terida melanin pigmentining kamayishi bilan bog’liq.Teridagi oq dog’lar uning pigmentatsiyasi yo’qotilganligini ko’rsatadi, turli o’lchamlarda ayollarda ham, erkaklarda ham tananing har qanday qismida paydo bo’lishi mumkin. Oq dog’lar shaklidagi terining gipopigmentatsiyasi (rangi yo’qolishi) ko’plab tug’ma va orttirilgan kasalliklar va sindromlarning natijasi bo’lishi mumkin.