ABDULLA QODIRIY HAYOTI VA IJODI OʻTKAN KUNLAR ROMANI - Yusupova Zuhraxon Kamiljanovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Abdulla Qodiriy o‘zbek adabiyoti tarixida beqiyos iz qoldirgan, modern o‘zbek romanining asoschisi va zabardast ijodkor sifatida tanilgan adibdir. Uning hayoti, ijodi va ayniqsa, “O‘tkan kunlar” nomli asari o‘zbek xalqining adabiy tafakkuri, ma’naviy merosi va madaniy tarixida alohida o‘rin egallaydi. Yigirmanchi asr o‘rtalarida yashab ijod qilgan Abdulla Qodiriy o‘zining ijodiy faoliyati, progressiv dunyoqarashi hamda xalq og‘ushidan kelib chiqqan, real hayotni aks ettirgan asarlari bilan oʻz davrining eng ilg‘or ziyolilaridan biri sifatida maydonga chiqqan. U o‘zbek prozasini yangi bosqichga olib chiqqan, milliy romanchilik an’analarini boshlab bergan ijodkor sanaladi. Adib ijodi va hayoti o‘zining murakkab va serqirra yo‘li, zamonasining og‘riqli voqealari, milliy va diniy qadriyatlarning tahlili orqali o‘zining abadiy ahamiyat kasb etgan asarlarini yaratdi.