IQTISODIY MA’LUMOTLAR STATISTIK TO‘PLAMI VA TAQSIMLANISHI - Rahimjonov Behruzbek Dilmurod o’g’li; Umarova Mukaddas Abbasovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola statistik to’plam va taqsimot qatorlarini o‘rganishning nazariy va amaliy jihatlarini yoritadi. Statistik to’plam – tadqiqot ob’ektlari yoki hodisalari bo‘yicha yig‘ilgan ma’lumotlar majmuasi bo‘lib, uni tahlil qilish orqali turli xulosalar chiqarish mumkin. Maqolada to’plamlarni tartiblangan va tartibsiz shaklda ifodalash, ularni guruhlash, kategoriyalar bo‘yicha taqsimlash usullari ko‘rib chiqiladi.Shuningdek, maqolada taqsimot qatorlari tushunchasi, ularning chastota va nisbiy chastoga asoslangan tuzilishi, ma’lumotlarni grafik va arifmetik usullarda vizual ko‘rsatish imkoniyatlari ta’kidlanadi. Taqsimot qatorlari yordamida ma’lumotlarning markaziy tendensiyasi va tarqalishi aniqlanadi, bu esa statistik tahlil va qaror qabul qilish jarayonlarini samarali qiladi.