ERTA YOSHDAGI ANIZOMETROPIK MIOPIYANI DAVOLASH USULLARI VA AMBLIOPIYANI OLDINI OLISH - Baxronov Dilshodbek Jamshid o’g’li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ko‘z kasalliklari tibbiyotining zamonaviy muammolaridan biri — kichik yoshdagi bolalarda uchraydigan anizometropik miopiyani samarali davolash va u sabab yuzaga keladigan ambliopiyani oldini olish bobidir. Bolalarda ko‘rish qobiliyatining erta buzilishi faqatgina ularning ko‘z salomatligiga emas, balki butun rivojlanishiga, aqliy o‘sishiga va ijtimoiy hayotiga ham jiddiy ta’sir ko‘rsatadi. Shu sababli so‘nggi yillarda pediatrik oftalmologiyada bu muammo chuqur o‘rganilib, aniqlash, profilaktika va davolashga doir yangi usullar ishlab chiqilmoqda. Erta yoshda miopiya, ayniqsa, anizometropik ko‘rinishida, ko‘pincha murakkab kechadi va ambliopiya rivojlanishiga sabab bo‘lishi mumkin. Anizometropiya deganda ikki ko‘z dioptriysi o‘rtasidagi sezilarli farq tushuniladi; bu holat natijasida bir ko‘z ko‘proq ishlaydi, ikkinchisi esa sustlashadi, natijada esa markaziy ko‘rishning rivojlanishida buzilish kuzatiladi.