IJODIY IFODA PSIXOLOGIYASI: RASSOMNING RUHIY HOLATI ASARLARDA QANDAY AKS ETADI? - Saidova Nargiza Ismatulla qizi; Muxiddinova Nargiza Shoirbek qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada ijodiy ifoda psixologiyasining asosiy tamoyillari hamda rassomning ruhiy holati san’at asarlarida qanday aks etishi ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Rang, shakl, chiziq, kompozitsiya va tasviriy obrazlar orqali emotsional holatning ifodalanishi, ong osti jarayonlarining tasvirlarda namoyon bo‘lishi, rassomning ichki kechinmalari va ularning badiiy shaklga aylanish mexanizmlari yoritilgan. Shuningdek, art-terapiya tamoyillari, san’atning psixologik ta’siri, ijod jarayonida inson ruhiyatining o‘zgarishi hamda san’at asari orqali shaxsning ichki olamini ochib berish masalalari chuqur tahlil etiladi. Tadqiqot tasviriy san’at va psixologiya o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlikni asoslab, ijodiy faoliyatning ruhiy salomatlik uchun ahamiyatini ko‘rsatadi.