СУРУНКАЛИ МИГРЕНДА ПСИХОЭМОЦИОНАЛ ҲОЛАТ ВА КОГНИТИВ ФУНКЦИЯЛАР - Ахмедова Дилафрўз Баҳодировна (TADQIQOTLAR, 2026)
Аннотация: Ушбу мақолада сурункали бош оғриқларни, жумладан, мигрен турларини самарали даволаш ва профилактика қилишнинг оптимал усуллари таҳлил қилинган. Тадқиқотда визуал аналог шкаласи (ВАШ), Migraine Disability Assessment Test (MIDAS), Headache Impact Test (HIT-6), Short Form Health Survey (SF-36), HADS ва CPAQ-R сингари стандартлаштирилган инструментлардан фойдаланилган. Натижалар даволаш жараёни оғриқ даражасини пасайтириши, руҳий барқарорликни тиклаши, ҳаёт сифатини яхшилаши ва когнитив функцияларни яхшилашига олиб келганини кўрсатди. Айниқса, когнитив-хулқий терапия, антидепрессантлар ва анксиолитиклар билан комплекс ёндашувнинг самарадорлиги қайд этилди. Тадқиқот сурункали бош оғриқларни комплекс, индивидуал ёндашув асосида даволаш зарурлигини кўрсатади.