TALABALARNING TINGLAB TUSHUNISH KO‘NIKMALARINI PODKAST VA AUDIO MATNLAR ORQALI RIVOJLANTIRISH - Xaydarova Shoira Toxir qizi; O‘razboyev Javohir Shuhrat o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada chet tilini o‘qitish jarayonida tinglab tushunish ko‘nikmasining tutgan o‘rni hamda uning o‘quvchilarning nutqiy va kommunikativ kompetensiyalarini shakllantirishdagi ahamiyati ilmiy-nazariy va amaliy jihatdan yoritib berilgan. Tadqiqotda tinglab tushunish ko‘nikmasi til o‘rganish jarayonining asosiy komponentlaridan biri sifatida talqin qilinib, ayniqsa audio materiallar, jumladan, podkastlar va audio matnlarning samaradorligi batafsil tahlil etiladi. Shuningdek, tinglab tushunish jarayonida talabalar lug‘at boyligini oshirishi, grammatik va leksik birliklarni amaliy muloqotda qo‘llashni o‘rganishi ilmiy asoslarda izohlanadi. Podkastlarning qisqa, mazmunli va autentik bo‘lishi o‘quvchilar motivatsiyasini oshirishi hamda mustaqil o‘rganish ko‘nikmalarini shakllantirishga xizmat qilishi qayd etiladi. Maqolada audio materiallarni tanlash, ularni bosqichma- bosqich murakkablashtirish, interaktiv mashqlar bilan boyitish, shuningdek, baholash va monitoring tizimini joriy etish zarurligi asoslab beriladi.