QANDLI DIABET: ETIOLOGIYASI, PATOGENEZI VA DAVOLASH USULLARI - Komiljonov Suxrobjon Qodirjon o’g’li; Ro‘zimova Feruza Shonazarovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Qandli diabet (diabetes mellitus) — uglevod, yog‘ va oqsil almashinuvi buzilishi bilan kechuvchi, insulin yetishmovchiligi yoki to‘qimalarning unga sezuvchanligi pasayishi natijasida yuzaga keladigan surunkali endokrin kasallikdir. Ushbu maqolada qandli diabet kasalligining asosiy turlari, rivojlanish mexanizmlari, klinik belgilari va zamonaviy davolash yondashuvlari yoritib beriladi. Shuningdek, O‘zbekiston uchun ahamiyatli bo‘lgan epidemiologik holat va profilaktika masalalari ham ko‘rib chiqiladi.