“ISSIQLIK ENERGETIKASIDA MAZUTNI YOQISH USULLARI” - Axmedov Ahmad Mahmudjonovich; Bekmurodov Nurmuhammad Abdurahim o'gli (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada issiqlik energetikasi sohasida keng qo‘llaniladigan suyuq yoqilg‘i — mazutni yoqish usullari, ularning termik va texnologik xususiyatlari ilmiy jihatdan tahlil qilingan. Tadqiqotda mazutning fizik- kimyoviy ko‘rsatkichlari, xususan, yopishqoqligi, zichligi, yonish issiqligi hamda tarkibidagi oltingugurt miqdorining yonish jarayoniga ta’siri ko‘rib chiqilgan. Issiqlik elektr stansiyalari va sanoat qozonxonalarida mazutni yoqish jarayonida tomchilanish, purkash (forsunkali yoqish), havo bilan aralashtirish va alangalanish mexanizmlarining ahamiyati yoritilgan. Shuningdek, mazutni samarali yoqish uchun uni oldindan qizdirish, optimal yopishqoqlik darajasini ta’minlash hamda yoqish kameralari konstruktsiyasini to‘g‘ri tanlash masalalari tahlil etilgan. Maqolada mazut yonishi jarayonida issiqlik almashinuvi, tomchi yuzasida kechadigan fizik-reaksion jarayonlar va atrof-muhitga chiqariladigan zararli gazlar (SO₂, NOₓ, CO) miqdorini kamaytirish yo‘llari ham yoritilgan. Olingan ilmiy xulosalar mazutni yoqish jarayonining energiya samaradorligini oshirish va ekologik talablarga moslashtirishda muhim amaliy ahamiyatga ega.