ICHAK TA’SIRLANISH SINDROMI MAVJUD BEMORLARDA ICHAK MIKROBIOTSENOZINI BAHOLASH - Jumaboyeva Asal Rashid qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada ichak ta’sirlanish sindromi (ITS) mavjud bemorlarda ichak mikrobiotsenozining o‘zgarishlarini baholash masalalari yoritilgan. Ichak mikrobiotasi organizmning immun, metabolik va hazm tizimlarining muvozanatini saqlashda muhim rol o‘ynaydi. Mikrobiotsenozning buzilishi (disbioz) ITS patogenezining asosiy omillaridan biri hisoblanadi. Tadqiqotda mikrobiota holatini baholashning zamonaviy usullari, ularning afzalliklari va cheklovlari tahlil qilindi. Bundan tashqari ichak ta’sirlanish sindromi (ITS) bilan og‘rigan 50 nafar bemor va 20 nafar sog‘lom nazorat guruhi ishtirok etdi. Ichak mikrobiotsenozining holati nafas testi va metagenom tahlil yordamida baholandi. Tadqiqot natijalari ITS mavjud bemorlarda mikrobiotsenozning sezilarli darajada buzilganini, foydali bakteriyalar sonining kamayganini va disbiozning simptomlar og‘irligi bilan bog‘liqligini ko‘rsatdi.