ETIOLOGIYASI YETARLI ANIQLANMAGAN TERI KASALLIKLARI - Isaqova Mashxuraxon Azamatovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Psoriaz - terining ko‘p tarqalgan, papuloskvamoz, surunkali, qaytalanib turuvchi, dunyoning turli mintaqalarida, turli yosh va jinsdagi odamlarda uchraydigan multifaktorli kasallik. Etiologiyasi aniqlanmagan. Nasliy omillar ahamiyati katta, sababi 40 % hollarda nasliy anamnezda avlodda, oilada kasallik borligi aniqlangan. Kasallikka olib keluvchi va rivojlantiruvchi omillar quyidagilar: stress, virus, bakterial infeksiya, moddalar almashuvining buzilishi, immunologik holatning o‘zgarishi va boshqalar.