O’ZBEKISTON BOZOR IQTISODIYOTIGA O’TISH YO’LI - Xudoyberdiyev Ozodbek (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: O‘zbekistonning bozor iqtisodiyotiga o‘tish yo‘li mamlakat iqtisodiy, siyosiy va ijtimoiy hayotida tub burilish bo‘lgan muhim jarayonlardan biridir. Mustaqillik e’lon qilinganidan so‘ng, O‘zbekiston o‘z taraqqiyot yo‘lini tanladi va bozor iqtisodiyotiga bosqichma-bosqich o‘tishni asosiy vazifa sifatida belgilab oldi. Milliy mustaqillik, iqtisodiy mustaqillik bilan chambarchas bog‘liq bo‘lib, xalq farovonligini, taraqqiyot va barqarorlikni ta’minlash uchun iqtisodiyotda isloh qilish ishlari boshlanib, keng ko‘lamli o‘zgarishlar yuz berdi. O‘zbekiston iqtisodiyoti asosan rejalashtirilgan iqtisodiyot asosida faoliyat yuritgan, turli sohalarda markaziy boshqaruv va qat’iy tartibda ishlash tizimi kuchli bo‘lgan edi. Holbuki, bu tuzum bozor talablariga mos ravishda rivojlanish, samarali raqobat va tashabbuskorlik muhitini yaratishda o‘zini oqlamadi.