SHAYBONIYLAR DAVLATINING NAQSHBANDIYA VA YASSAVIYA TARIQATI VAKILLARI BILAN ALOQALARI SABABLARI (shayboniyxon va xoja axror valiy va uning ergashuvchilari o’rtasidagi munosabatlar misolida ). - Haitov Akram To’ychiyevich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu mavzuda Shayboniylar davlati davrida islomiy boshqaruv tamoyillarining shakllanishi va unda diniy ulamolar, xususan, Naqshbandiya tariqati vakillarining tutgan o‘rni tahlil qilinadi. Asarda Imom Juvayniy va Imom G‘azzoliy qarashlari asosida islomiy siyosiy-huquqiy mezonlar, adolat, maslahat, axloqiy mas’uliyat kabi tamoyillarning davlat boshqaruvidagi ahamiyati yoritiladi. Shayboniy hukmdorlar, ayniqsa Muhammad Shayboniyxon faoliyatida shariat qonunlari bilan bir qatorda Chingizxon yasoqlarining amal qilgani, ularning o‘zaro munosabati va ayrim ziddiyatlari ko‘rsatib beriladi. Shuningdek, Naqshbandiya tariqatining siyosiy, ijtimoiy va ma’naviy hayotdagi ta’siri, shayxlar va hukmdorlar o‘rtasidagi aloqalar hamda bu munosabatlarning Shayboniylar davlatchiligi rivojiga ta’siri ilmiy asosda yoritiladi.