VITREORETINAL OPERATSIYALAR - Базарова Вазира Равшановна; Asadullayeva Zebiniso Akmal qizi; Saidov T.T (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Vitreoretinal operatsiyalar oftalmologiya sohasida yuksak malaka va texnik salohiyat talab qiladigan murakkab jarrohlik amaliyotlar sirasiga kiradi. Ushbu operatsiyalar asosan ko‘z ichidagi shaffof va yarim suyuq muhit — vitreum (stiklchatka) hamda ko‘zning orqa qismi, xususan retina (naychalirang pardasi)ga ta’sir etadigan kasalliklar va patologik holatlarni davolashga qaratilgan. Zamonaviy vitreoretinal jarrohlik yangi texnologiyalar, yuqori aniqlikdagi mikroskoplar, mikroasboblar va vizualizatsiya tizimlarining joriy etilishi orqali tibbiyot va fan taraqqiyotiga ulkan hissa qo‘shib kelmoqda.