KO’ZNING OPTIK TIZIMI. REFRAKSIYA XATOLARINI JARROHLIK YO’LI BILAN TUZATISH USULLARI - Zoirov Shexroz Nizomovich; Rashidov Isroil Islom o'g'li; Xamidullayev F.F (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ko‘zning optik tizimi inson organizmidagi eng murakkab va muhim tuzilmalaridan biri hisoblanadi. Optik tizim orqali inson atrof-muhitdagi tasvirlarni to‘g‘ri va aniqlik bilan ko‘radi. Ko‘zning optik tizimi bir necha asosiy qismlardan tarkib topgan: bu qorachiq, gavharso‘z (linza), ko‘z pardasi (rogovitsa), orqa tomonda to‘r pardasi (setchatka) va ko‘zni namlik bilan ta’minlab turuvchi gel ko‘rinishidagi shishamsimon tanadan iborat. Ushbu tuzilmalar bevosita yoki bilvosita ko‘zdan o‘tadigan yorug‘lik nurlari to‘r pardaga fokuslanishini ta’minlaydi. Yorug‘lik nurlari avvalo ko‘zning oldingi silliq va shaffof qismi - rogavitsadan o‘tadi, so‘ngra ko‘z gavharsimon linzasi orqali birikadi va natijada nurlar to‘r pardaning markazida, ya’ni makula sohasida fokuslanadi. Yurak natijaga erishish uchun optik tizim barcha qismlarining bir butun va aniq ishlashi muhimdir. Agar bu tuzilmalar biror sababga ko‘ra o‘z vazifasini bajara olmasa, yorug‘lik nurlari to‘r pardada noto‘g‘ri tarzda fokuslanadi va natijada turli refraksion xatoliklar rivojlanadi.