MAVZU: ZAMONAVIY O’ZBEK ADABIYOTIDA JADIDLAR OBRAZINING YARATILISHI. - Rayxona Abdunabiyeva (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada zamonaviy oʻzbek adabiyotida jadidlar obrazining shakllanishi, evolyutsiyasi va funksiyasini oʻrganishga bagʻishlangan. Asosiy eʼtibor jadid harakati idealari, milliy ong va modernizatsiya mavzularini badiiy matnlarda qanday simbolik va dramatik vositalar orqali ifodalanganiga qaratiladi. Monografiyalar, badiiy roman va drama namunalariga hamda zamonaviy yozuvchilarning asarlariga tayanib, maqolada jadidlar obrazining tipologiyasi, arxetipik xususiyatlari va jamiyatdagi roliga doir xulosalar taqdim etiladi. Tadqiqotning natijalari oʻzbek adabiyotshunosligida jadid obraziga yangi interpretatsiyalar kiritish va taʼlim jarayonida badiiy matnlarni tahlil etishda amaliy tavsiyalar berishga xizmat qiladi.