O’ZBEKISTON RESPUBLIKASI BUXGALTERIYA HISOBI TIZIMINING ISLOH QILISH BOSQICHLARI VA RIVOJLANTIRISH ISTIQBOLLARI - Bekimbetova Asal Ergash qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada O‘zbekiston Respublikasi buxgalteriya hisobi tizimining rivojlanish bosqichlari va uning modernizatsiya istiqbollari ko‘rib chiqiladi. Maqolaning asosiy maqsadi buxgalteriya hisobini zamonaviy raqamli talablarga moslashtirish, elektron hisob-kitob tizimlarini joriy etish orqali moliyaviy nazorat va hisobot sifatini oshirish yo‘llarini aniqlashdir. Muallif o‘z yondashuvi asosida mamlakat korxonalari va tashkilotlarida amalga oshirilgan islohotlarni tahlil qilgan. Elektron tizimlarni joriy etish jarayonidagi dolzarb muammolar — xodimlarning malakasi, axborot xavfsizligi va tizimlar integratsiyasi masalalariga e’tibor qaratgan. Maqolaning ilmiy yangiligi shundaki, real tajribalar asosida elektron buxgalteriya tizimlarini samarali joriy etishning usullari va istiqbolli yo‘nalishlari aniqlangan. Shuningdek raqamli transformatsiyaning tizim samaradorligiga ta’siri chuqur tahlil qilingan.