"SURUNKALI BUYRAK KASALLIGIDA OSTEOPOROZ RIVOJLANISHINING KLINIK-DIAGNOSTIK JIHATLARI" - Ergashev Ahmadbek Quvondiq o'g'li; Tursunova Laylo Dilshotovna (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Surunkali buyrak kasalligi (SBK) nafaqat nefronlarning progressiv yo’qolishi va glomerulyar filtratsiya tezligining (GFT) pasayishi bilan tavsiflanadi, balki mineral va suyak metabolizmining murakkab patologik buzilishlariga ham olib keladigan tizimli kasallikdir. Mineral suyak kasalligi (MSK) SBK ning asosiy ekstrarenal asoratlaridan biri bo’lib, osteoporoz, osteomalatsiya, suyak kasalligi va giperparatiroidizm kabi holatlarni o’z ichiga oladi. Osteoporoz - suyak massasining pasayishi va mikroarxitekturasining buzilishi natijasida patologik sinishlar xavfining sezilarli darajada oshishiga olib keladigan sistemali metabolik kasallik hisoblanadi.