"SURUNKALI BUYRAK KASALLIGIDA OSTEOPOROZ RIVOJLANISHINING KLINIK-DIAGNOSTIK JIHATLARI" - Ergashev Ahmadbek Quvondiq o‘g‘li; Tursunova Laylo Dilshotovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Kirish (Muammoning dolzarbligi) Surunkali buyrak kasalligi (SBK) nafaqat nefronlarning yo‘qolishi, balki mineral va suyak metabolizmining jiddiy buzilishi (CKD-MBD) bilan ham xarakterlanadi. Qonda kreatinin darajasining oshishi buyrak funksiyasining pasayishining klassik belgisi bo‘lsa, kaltsiy homeostazining buzilishi sekonder giperparatiroidizm, osteoporoz va kardiovaskular asoratlar xavfini oshiradi. Bu ikki ko‘rsatkich o‘rtasidagi bog‘liqlikni aniqlash va o‘rganish SBK ni kompleks baholash, asoratlarni prognozlash va samarali terapiya yo‘lini belgilash uchun muhim ahamiyatga ega.