ALISHER NAVOIY “SADDI ISKANDARIY” DOSTONIDA ADOLATNING IDEAL HUKMDOR TIMSOLI ORQALI TALQINI - Qarluq Ehsan (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Alisher Navoiy o‘zining ulkan ijodiy merosi orqali nafaqat o‘z zamonasi, balki butun insoniyat uchun dolzarb bo‘lgan mavzularni o‘z dostonlari, g‘azallari hamda nasriy asarlarida yuksak badiiy saviyada ifodalagan adiblardandir. Ayniqsa, uning “Xamsa” turkumiga kirgan “Saddi Iskandariy” dostoni o‘zining mohirona badiiy tasvirlari, ma’nodagi chuqurlik, falsafiy qarashlar va insonparvarlik g‘oyalari bilan ajralib turadi. Mazkur dostonda Navoiy adolatli jamiyat, adolatli davlat boshqaruvi va adolatli hukmdorning barcha fazilatlarini chuqur va o‘ziga xos tarzda talqin qilib, o‘z o‘quvchilariga yuksak ma’naviy hamda axloqiy mezonlar beradi.