BOLALARDA EMOTSIONAL INTELLEKTNI RIVOJLANTIRISHNING PSIXOLOGIK MEXANIZIMLARI - Akbaraliyeva Asilaxon Tojiddinovna; Ibodullayeva Mushtariy (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqola bolalarda emotsional intellektni rivojlantirishning psixologik mexanizmlarini tahlil qiladi. Unda emotsional intellektning bolalar psixologiyasidagi hal qiluvchi roli va umumiy farovonlik uchun ahamiyati yoritilgan. Maqola emotsional intellektning nazariy asoslari, uning bolalik davridagi o’ziga xos xususiyatlari hamda rivojlanishiga yordam beruvchi kognitiv, affektiv va ijtimoiy o’rganish jarayonlarining o’zaro ta’sirini chuqur o’rganadi. O’z-o’zini tartibga solish, empatiya va hissiy moslashuvchanlikni rivojlantirish mexanizmlariga alohida e’tibor qaratilgan. Ota- onalar, pedagoglar va ijtimoiy muhitning ushbu rivojlanishni qo’llab-quvvatlashdagi muhim roli, shuningdek, bolalarning hissiy kompetentligini oshirishga mo’ljallangan amaliy yondashuvlar va dasturlar ko’rib chiqiladi. Maqola emotsional intellektni dastlabki yoshdan samarali ravishda qanday rivojlantirish mumkinligi haqida keng qamrovli tushuncha berish uchun mavjud tadqiqotlarni sintez qiladi va uning akademik muvaffaqiyat, ijtimoiy munosabatlar va ruhiy salomatlik uchun uzoq muddatli foydalarini ta’kidlaydi.