TURKISTON O‘LKASIDA SOVET HOKIMIYATI BOSHQARUV TIZIMINING O‘RNАTILISHI - Uzoqova Umida Saitkamolovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Turkiston o‘lkasi hududlari bir necha asrlar davomida turli mustamlakachi davlatlar va mahalliy hukmdorlar nazoratida bo‘lib kelgan. XIX asr oxirlariga kelib, Rossiya imperiyasi Markaziy Osiyo hududlarini zabt etib, Turkistonni o‘z boshqaruv tizimiga bo‘ysundirdi. Shu davrdan boshlab, Turkiston xalqining iqtisodiy, siyosiy va madaniy hayotida tub o‘zgarishlar ro‘y berdi. O‘lkada rus mustamlakachiligi ta’sirida mahalliy boshqaruv tizimi o‘zgartirildi, biroq xalqining noroziligi, ijtimoiy tengsizlik va zulum davom etdi.