MANZARALI DARAXTLAR AFIDAFAUNASI (ANDIJON SHAHRI MISOLIDA) - Abduqahhorova Sadoqat Bahodirovna; Xusanov Alijon Karimovich (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA. Mazkur ilmiy maqolada Andijon shahri hududida o‘suvchi manzarali daraxtlarda uchraydigan afidafauna tarkibi, ularning bioekologik xususiyatlari hamda manzarali o‘simliklarga yetkazadigan zarari o‘rganilgan. Tadqiqot jarayonida shahar yashil hududlarida keng tarqalgan chinor (Platanus orientalis), terak (Populus spp.), tut (Morus alba), kashtan (Aesculus hippocastanum), akatsiya (Robinia pseudoacacia) kabi daraxt turlarida uchraydigan shira (Aphididae) turlari aniqlangan. Olingan natijalar afidalar soni va tur tarkibi mavsumiy o‘zgaruvchanlikka ega ekanligini ko‘rsatdi. Tadqiqot natijalari Andijon shahrida manzarali daraxtlarni himoyalash va ularning fitosanitar holatini yaxshilashda muhim ilmiy-amaliy ahamiyatga ega.