MASOFADAN O’QITISHNING DASTURI VA TEXNIK VOSITALARI - ABDUVOIROVA GULNORA HUSNIDDINOVNA (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu annotatsiyada masofadan oʻqitish jarayonini samarali tashkil etishda muhim oʻrin tutuvchi dasturiy ta’minot va texnik vositalar yoritiladi. Masofadan oʻqitish dasturiy ta’minoti ta’lim oluvchilar va oʻqituvchilar oʻrtasida interaktiv aloqani ta’minlab, oʻquv materiallarini joylashtirish, topshiriqlarni topshirish va baholash jarayonlarini avtomatlashtirish imkonini beradi. Bunga Learning Management System (LMS) platformalari (masalan, Moodle, Google Classroom, Canvas), videokonferensiya dasturlari (Zoom, Microsoft Teams, Google Meet), test va baholash tizimlari hamda elektron kutubxonalar kiradi. Ushbu dasturiy vositalar yordamida ta’lim jarayoni moslashuvchan, qulay va masofadan turib nazorat qilinadigan shaklga ega bo‘ladi. Shuningdek, Masofadan oʻqitishning texnik vositalari esa ta’lim jarayonining uzluksiz va sifatli amalga oshishini ta’minlaydi. Ular qatoriga kompyuter va noutbuklar, planshet va smartfonlar, veb-kameralar, mikrofonlar, naushniklar, interaktiv doskalar hamda barqaror internet tarmog‘i kiradi. Shuningdek, server uskunalari va ma’lumotlarni saqlash tizimlari oʻquv platformalarining barqaror ishlashini ta’minlaydi. Dasturiy ta’minot va texnik vositalarning uyg‘unlashuvi masofadan oʻqitishning samaradorligini oshirib, ta’limning sifatini yaxshilashga xizmat qiladi.