DZYUDOCHILAR O‘QUV MASHG‘ULOT YUKLAMALARINI PEDAGOGIK NAZORAT QILISH - Atanazarov Umrbek Ulug’bek o’g’li (TADQIQOTLAR, 2026)
KIRISH.Bugungi kunda jismoniy tarbiya va sport sohasi zamonaviy ilmiy asoslar bilan rivojlanib, sportchilar tayyorgarligini yanada samarali tashkil etish bo‘yicha kompleks yondashuvlarni talab etmoqda. Shu jumladan, sportchilar, ayniqsa o‘smir va yoshlar orasida ommalashib borayotgan dzyudo kurashida mashg‘ulot jarayonlarini ilmiy asosda rejalashtirish, ularning jismoniy va texnik-taktik tayyorgarlik darajasini optimallashtirish dolzarb masalalardan biri bo‘lib qolmoqda. Sport mashg‘ulotlarining muvaffaqiyatli tashkil etilishi ko‘p jihatdan yuklamalarning to‘g‘ri taqsimlanishi, sportchining yoshi, jismoniy holati, yuksalish bosqichiga qarab yuklama turini va hajmini aniqlashga bog‘liq. Ayniqsa, dzyudo kabi kuch, tezlik, chidamlilik, koordinatsiya va texnik mahoratni o‘z ichiga olgan sport turlarida mashg‘ulot yuklamalarini rejalashtirish murakkab, ammo juda muhim masaladir