O’ZBEK ADABIYOTIDA AYOL OBRAZI EVOLYUTSIYASI - Raximova Muazzamoy Zulfarjon qizi; Xudayberdiyev Akramjon (TADQIQOTLAR, 2026)
Oʻzbek adabiyotida ayol obrazi qadimiy folklor namunalari, o‘rta asr mumtoz adabiyoti, jadidlar ijodi, sovet davri adabiyoti hamda mustaqillikdan keyingi zamonaviy badiiy tafakkurda muhim mavzulardan biri bo‘lib kelgan. Har bir davr adabiyotida ayol timsoli jamiyatning o‘sha davrdagi qarashlari, maʼnaviy qadriyatlari va ijtimoiy hayoti bilan uzviy bogʻliq holda shakllangan. Ayol obrazi evolyutsiyasi orqali o‘zbek xalqining madaniy, maʼrifiy va maʼnaviy taraqqiyoti ham aks etadi.O‘zbek xalq og‘zaki ijodida ayollar ko‘pincha mehribon ona, sadoqatli yor, oqila maslahatchi sifatida tasvirlanadi. Folklor namunalarida ayol: oilaning asosi, mehr-muhabbat manbai, jasorat va fidoyilik timsoli sifatida gavdalanadi.