AVTOMOBIL DVIGATELLARIGA SERVIS XIZMAT KO’RSATISH VA TA’MIRLASH ISHLARI - Tirkashov Ismoilbek Sobir o'g'li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada avtomobil dvigatellariga servis xizmat ko‘rsatish va ta’mirlash ishlarining zamonaviy texnologiyalari, ularning texnik samaradorligi hamda ekspluatatsion ishonchlilikka ta’siri ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqot jarayonida dvigatelning asosiy nosozlik sabablari, ularni diagnostika qilish usullari, profilaktik xizmat ko‘rsatishning texnik-iqtisodiy ahamiyati hamda rejalashtirilgan servis tizimining dvigatel resursini oshirishdagi roli o‘rganildi. Shuningdek, maqolada ichki yonuv dvigatellarining texnik holatini baholashda qo‘llaniladigan zamonaviy kompyuter diagnostikasi, sensorli boshqaruv tizimlari va raqamli monitoring texnologiyalarining afzalliklari ilmiy asosda yoritib berilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, servis xizmatlarini o‘z vaqtida va texnologik talablar asosida amalga oshirish dvigatelning ishlash barqarorligini oshiradi, yoqilg‘i sarfini kamaytiradi hamda ekologik ko‘rsatkichlarni yaxshilaydi. Maqola natijalari avtomobil transporti sohasida texnik xizmat ko‘rsatish tizimini takomillashtirish, malakali mutaxassislar tayyorlash hamda servis korxonalarida samaradorlikni oshirishda amaliy ahamiyatga ega bo‘lishi bilan ilmiy tadqiqotlar uchun muhim manba hisoblanadi.