OCHIQ BURCHAKLI GLAUKOMA DIAGNOSTIKASI - Ochilova Shirin Rahmiddinovna; Muxtorov Shohboz Xamid o'g'li; Saidov T.T (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ochiq burchakli glaukoma inson organizmidagi eng keng tarqalgan oftalmologik kasalliklardan biri hisoblanadi. Bu kasallik ko‘z ichki bosimining oshishi, ko‘z asabining shikastlanishi va ko‘rish sohasining torayishi bilan kechadigan surunkali xastalik bo‘lib, ko‘pincha dastlabki bosqichlarida hech qanday klinik alomat bermaydi. Bu kasallikning eng xavfli tomonlaridan biri ham shunda – u uzoq vaqt davomida o‘zini namoyon qilmaydi va faqat kasallik sezilarli darajada chuqurlashganda, shikastlanishlar orqaga qaytmas holga yetganda aniqlanadi. Ochiq burchakli glaukomaning o‘z vaqtida va to‘g‘ri tashxis qilinishi, shu asosda erta davolash boshlangan hollarda inson ko‘rish qobiliyatini saqlab qolish imkoniyati nihoyatda yuqori bo‘ladi. Ushbu maqolada ochiq burchakli glaukomani tashxislash usullari, zamonaviy diagnostika metodlari va jarayonlari, ahamiyati, diagnostik bosqichlar va dolzarb masalalar batafsil bayon etiladi.