GLAUKOMATOZ OPTIK NEYROPATIYA - Sattorov Bobur Urol o'g'li; Saydullayev Dilshod Mirzohid o'g'li; Abduxamidova Muxlisaxon Zayniddinovna; Xamidullayev F.F (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Glaukomatoz optik neyropatiya – bugungi kunda oftalmologiyada eng dolzarb va ko‘p uchraydigan kasalliklardan biridir. Ushbu kasallik glaukomaga xos bo‘lgan, ko‘rish nervi boshini (diski) zararlanishi va ko‘rish sohasining torayishi bilan kechuvchi uzoq muddatli, surunkali va progressiv kasallikdir. Glaukomatoz optik neyropatiyada asosiy o‘zgarishlar ko‘rish nervining boshida paydo bo‘ladi. Bu o‘zgarishlar ko‘rish nerv tolalarining nobud bo‘lishi, atrofiya rivojlanishi hamda natijada ko‘rish qobiliyatining izchil pasayib borishiga olib keladi. Glaukomatoz optik neyropatiya faqat glaukomaga xos bo‘lib, ko‘rish nervining boshqa kasalliklaridan tubdan farqlanadi.