METAFORIK NUTQDA MADANIY MA’NO, TARIXIY RAMZLAR VA QADRIYATLAR TIZIMLARI - Tolliboyeva Shaxnoza Oltinboyevna (TADQIQOTLAR, 2026)
Mazkur maqolada metaforik diskursda madaniy ma’no, tarixiy ramziylik va qadriyatlar tizimining ifodalanishi tahlil qilinadi. Tadqiqot metaforalarning jamiyatning tarixiy tajribasi, kollektiv xotirasi va madaniy qadriyatlari bilan uzviy bog‘liqligini ochib berishga qaratilgan. Metaforalar orqali madaniy kodlar va tarixiy obrazlar qanday shakllanishi hamda ularning nutqiy va diskursiv funksiyalari yoritiladi. Shuningdek, metaforik birliklarning ijtimoiy qadriyatlarni uzatishdagi roli va ularning turli madaniy kontekstlarda talqin qilinishi masalalari ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari metaforalarni lingvokulturologik va kognitiv jihatdan talqin qilish imkonini beradi.