YUZ SOHASIDAGI ATIPIK OG’RIQLAR (ATIPIKPROZOPALAGIYALAR) - Turg’unboyeva Mahliyo Hojimurod qizi.; Archibayeva Xurmatoy Baxtiyor qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSITA. Ushbu maqolada yuz sohasidagi atapik og’riqlar haqida malumot keltirib o’tilgan. SHuningdek bu kasallik bilan yashovchi bemorlar uchun maslahatlar ham berib o’tilgan. Kasallik 30–60 yoshlarda rivojlanadi va ayollarda ko‘p uchraydi. Atipik prozopalgiyalar stomatologik operatsiyalardan so‘ng paydo bo‘ladi. Bunday og‘riqlar ko‘pincha yuqori va pastki jag‘ tishlarini o‘zgartirgan va ularga protezlar qo‘ydirgan odamlarda ko‘p kuzatiladi. Ushbu ishda yuz va jag‘ sohasida uchraydigan og‘riq sindromlarining muhim klinik shakllari — atipik odontalgiya, dental pleksalgiya, yuzning psixogen og‘riqlari hamda chakka arteriiti (Xorton sindromi) atroflicha yoritilgan. Mazkur patologiyalarning kelib chiqish sabablari, klinik belgilari, og‘riqning xususiyatlari va differensial diagnostik jihatlari tahlil qilingan. Ayniqsa, stomatologik muolajalardan so‘ng rivojlanadigan uzoq davom etuvchi og‘riqlarning nevrologik va psixogen mexanizmlariga alohida e’tibor qaratilgan. Shuningdek, chakka arteriitining uch shoxli nerv nevralgiyasidan farqlovchi klinik belgilari bayon etilgan. Ushbu ish tibbiyot talabalari, stomatologlar va nevrologlar uchun yuz og‘riqlari diagnostikasida muhim amaliy ahamiyatga ega.