SARATON KASALLIKLARIDA GENETIK VA EPIGENETIK OMILLARNING ROLI - Muxammadjonova Dilyoraxon Xusanjon qizi; Azimjonova Ruxshona (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur ilmiy maqolada saraton kasalliklarining molekulyar- biologik asoslari genetik va epigenetik omillar nuqtayi nazaridan kompleks tarzda tahlil qilinadi. Hujayra genomida yuzaga keladigan irsiy va orttirilgan mutatsiyalar, onkogenlar faollashuvi hamda o‘sma-supressor genlarning funksional inaktivatsiyasi saraton rivojlanishining asosiy genetik mexanizmlari sifatida ko‘rib chiqiladi. Shu bilan birga, DNK metillanishi, giston oqsillari modifikatsiyalari va mikroRNKlar orqali amalga oshadigan epigenetik regulyatsiyaning buzilishi saraton hujayralarida gen ekspressiyasining izdan chiqishiga olib kelishi ilmiy dalillar asosida yoritiladi.Maqolada genetik va epigenetik o‘zgarishlarning o‘zaro ta’siri, ularning hujayra proliferatsiyasi, apoptoz va differensiyalanish jarayonlariga ta’siri chuqur tahlil qilinadi. Shuningdek, ushbu mexanizmlarning zamonaviy onkologiyada biomarkerlar sifatida qo‘llanilishi, erta diagnostika hamda individual va maqsadli terapiya usullarini ishlab chiqishdagi ahamiyati muhokama qilinadi. Tadqiqot natijalari saraton patogenezini chuqurroq tushunish va samarali davolash strategiyalarini takomillashtirishga xizmat qiladi.