INSONNI ME’YORIY TO’G’RI OVQATLANISHI VA OVQATNING OZUQAVIY QIYMATI - Abdullayeva Muazzamxon Abdusalomovna (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu ilmiy maqolada insonning me’yoriy to‘g‘ri ovqatlanishi va ovqatning ozuqaviy qiymati masalalari jamoat salomatligi nuqtayi nazaridan keng yoritilgan. Maqolada ratsional ovqatlanish tushunchasi, uning asosiy tamoyillari, ovqat tarkibiga kiruvchi asosiy oziq moddalar (oqsillar, yog‘lar, uglevodlar), vitaminlar, mineral moddalar va suvning organizm hayot faoliyatidagi o‘rni ilmiy asosda tahlil qilingan. Shuningdek, ovqatning energetik, biologik va gigiyenik qiymati tushunchalari ochib berilib, noto‘g‘ri ovqatlanish oqibatida yuzaga keladigan kasalliklar haqida ma’lumotlar keltirilgan. Maqola sog‘lom turmush tarzini shakllantirish, ovqatlanish madaniyatini oshirish va aholi salomatligini mustahkamlashda muhim nazariy va amaliy ahamiyatga ega.