IBN XALDUNNING IQTISODIY SIKLLAR NAZARIYASI - Abduraxmonova Fotima Saydullo qizi; Otavaliyev Boburjon Sobirjon Oʻgʻli (TADQIQOTLAR, 2026)
Ushbu maqolada buyuk musulmon olimi va mutafakkiri Ibn Xaldunning iqtisodiy sikllar nazariyasi ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Asosiy e’tibor Ibn Xaldunning davlatlar va jamiyatlar rivojlanishida iqtisodiy omillarning o‘rni, iqtisodiy yuksalish va tanazzul bosqichlari, soliqlar, mehnat va ishlab chiqarish jarayonlariga oid qarashlariga qaratiladi. Maqolada iqtisodiy sikllar nazariyasi tarixiy jarayonlar bilan bog‘liq holda yoritilib, Ibn Xaldun qarashlarining zamonaviy iqtisodiy nazariyalar bilan o‘xshash jihatlari ochib beriladi. Tadqiqot natijalari iqtisodiy ta’limotlar tarixini o‘rganishda muhim nazariy ahamiyat kasb etadi.