UYG‘ONISH DAVRI O‘RTA OSIYONING IQTISODIY G‘OYALARI - Qayumova Sabrina Qahramon qizi; Otavaliyev Boburjon Sobirjon Oʻgʻli (TADQIQOTLAR, 2026)
Ushbu maqolada O‘rta Osiyoda IX–XV asrlarda yuz bergan Uyg‘onish davri mutafakkirlarining iqtisodiy g‘oyalari ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Asosiy e’tibor ushbu davrda shakllangan savdo-sotiq munosabatlari, hunarmandchilik va ishlab chiqarish rivoji, davlat boshqaruvi, soliqlar tizimi hamda ijtimoiy adolat masalalariga qaratiladi. Maqolada Abu Nasr Forobiy, Abu Ali ibn Sino, Beruniy, Yusuf Xos Hojib, Alisher Navoiy kabi allomalarning iqtisodiy qarashlari tarixiy- iqtisodiy sharoitlar bilan bog‘liq holda yoritilib, ularning zamonaviy iqtisodiy tafakkur uchun ahamiyati baholanadi. Tadqiqot natijalari iqtisodiy ta’limotlar tarixini o‘rganishda muhim ilmiy ahamiyat kasb etadi.