SIYDIK TOSH KASALLIGI: ETIOLOGIYASI, KLINIKASI VA DAVOLASH USULLARI - Qambarov Zafarbek; Yakubova Iroda (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Siydik tosh kasalligi (urolitiaz) siydik chiqarish tizimida turli kimyoviy tarkibli kristallarning to’planishi va tosh hosil qilishi bilan tavsiflanadigan keng tarqalgan urologik kasalliklardan biridir [1, 4, 5]. Ushbu kasallikning rivojlanishida metabolik buzilishlar, suvsizlanish, noto’g’ri ovqatlanish, irsiy moyillik hamda siydik yo’llari infeksiyalari muhim etiologik omillar hisoblanadi [2, 4, 6]. Klinik jihatdan kasallik buyrak sanchig’i, gematuriya, dizuriya va infeksion asoratlar bilan namoyon bo’ladi [1, 5]. Diagnostika jarayonida laborator va instrumental tekshiruv usullari qo’llaniladi [3, 4]. Davolash konservativ, minimal invaziv va jarrohlik usullarini o’z ichiga oladi hamda toshning o’lchami, joylashuvi va tarkibiga bog’liq holda tanlanadi [4, 5, 6].